Schoenadvies
Hoewel veel bewegingsklachten gerelateerd zijn aan een verkeerde manier van bewegen, kunnen ook schoenen een grote impact hebben op de gezondheid van je voeten. Je kan dus ook bij mij langskomen voor gedegen schoenadvies. Ik geef je alvast graag enkele belangrijke tips mee.
Dagelijkse schoen
Een goede dagelijkse schoen:
- heeft een stevige hiel.
- heeft een stevige contrefort.
- heeft een soepele afrol ter hoogte van bal van de voet/voorvoet.
- respecteert de lengte en de breedte: zorg voor 5 à 8mm ruimte ter hoogte van de tenen.
- heeft een maximum hakhoogte van 2,5/3 centimeter.
- heeft een uitneembare zool indien je zolen moet dragen.
Nog meer schoenadvies? Advies over hakken, sandalen,… vind je in deze blog.
- Wat met barefoot shoes? Barefoot shoes kunnen zeker voor bepaalde mensen een grote meerwaarde zijn. Als podoloog ben ik hier zeker niet tegen, maar ze moeten wel geschikt zijn voor de persoon, net zoals niet iedere gewoon schoen ook geschikt is voor iedere voet. De omslag maken van gewone schoenen naar barefoot of omgekeerd gebeurt steeds best geleidelijk en onder begeleiding. Als podoloog kan ik je hier ook mee op het juiste pad zetten.
- Wat met blootvoets stappen? Op zich raad ik iedereen aan om s’morgens en s’avonds thuis blootvoets te stappen. Dit is zeer goed voor onze kleine voetspieren. Wanneer dit niet meer lukt dan moeten we vooral eens gaan kijken waarom dit niet meer lukt. Een onderzoek is dan aangeraden.
Soepele voorvoet
Stevige middenzool
Stevige hiel
Sportschoen
Ook in de sportschoenen is er vaak veel keuze, zeker wanneer het over loopschoenen gaat. Daarom wordt sportschoenadvies altijd gegeven op basis van jouw kenmerken. Toch een paar algemene tips nodig? Hier zijn ze dan:
- Koop je sportschoenen in de namiddag wanneer je voet het meest uitgezet is.
- Comfort is regel nummer één. Zit de sportschoen niet comfortabel, dan is hij niet goed ongeacht het advies.
- Heb je zolen voor je sportschoenen? Zorg er dan steeds voor dat je de zolen hebt ingelopen in gewone schoenen.
- Er is geen beste sportschoen, anders werd er wellicht maar één soort verkocht … Een sportschoen is voor iedereen anders.
- Bespaar niet op de prijs. Een goede schoen kost wat geld. Zeker als beginnende loper is het belangrijk een goede sportschoen te kopen. Een minder kwalitatieve sportschoen vergroot namelijk je kans op blessure terwijl je net nog bezig bent met spier- en conditieopbouw.
- Doe je meerdere sporten? Koop de juiste schoen voor de juiste sport. Loopschoenen zijn geen goede paddelschoenen en tennisschoenen zijn geen loopschoenen.
- Vervang tijdig je loopschoenen!
Nog meer schoenadvies? Advies over hakken, sandalen,… vind je in deze blog.
Last van je voeten of een andere bewegingsklacht, of wens je schoenadvies op maat? Kom langs voor een eerste onderzoek.